Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Fie că sunteţi advertiser, designer, proiectant, arhitect, scriitor, compozitor sau artist, dacă sunteţi autorul unei creaţii originale cu o valoare comercială sau culturală este obligatoriu să vă înregistraţi şi protejaţi munca pentru a avea dreptul de autor ce vă permite să o vindeţi, să o licenţiaţi sau să vă daţi acordul pentru utilizarea ei.

Sistemul de marcare electronică este sincronizat cu serverul aparţinând Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) prin referinţa naţională de timp “Ora Oficială a României“. Structura sistemului  este conformă standardul IETF- RFC 3161 accesibil prin protocolul HTTP iar calitatea furnizorului de marcare electronică este atestată prin certificare ISO/IEC 27001:2005 conform BSI (British Standards Institution).


 Pentru a vedea aceasta animatie, aveti nevoie sa instalati Flash Player. Faceti click aici pentru descarcare.

 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

De ce să înregistrezi?

Trebuie sa va inregistrati in mod legal creatiile pentru a:

- putea dovedi dreptul de autor (copyright) in fata persoanelor care doresc sa achizitioneze sau sa se foloseasca de munca dumneavoastra

- furniza dovezi incontestabile ale dreptului de autor in cazul unor litigii viitoare

Copyright este de obicei rezultatul unui efort de creatie si de munca calificata si fara protectie, de multe ori pentru ca ar fi foarte usor pentru altii, de a-l exploata material fara plata creatorului.

De cele mai multe ori pentru utilizari ale dreptului de autor se cere permisiunea de la proprietarul dreptului de autor. Cu toate acestea, exista exceptii facute din nestiinta sau rea-intentie si ele prejudiciaza grav proprietatea intelectuala a autorului.

Daca nu inregistrezi dreptul de autor in momentul in care ai creat si mai tarziu altcineva iti vede realizarea si o prezinta mai departe in nume propriu cum vei dovedi ca a fost a ta inainte? Colegii, prietenii sau familia pot depune marturie sau sa garanteze pentru tine, dar opinia lor este influentata de natura, precum si persoana care a copiat, care ar putea obtine cu usurinta la randul ei prieteni si familie care sa garanteze pentru el la fel.

Cea mai buna optiune este sa va inregistrati in mod legal creatiile, pentru a va proteja dreptul de autor (copyright), astfel incat, in caz de litigiu, sa aveti dovezi puternice pentru a va apara ca proprietarul dreptului de autor.

Ca proprietar al creatiei aveti dreptul de a decide daca si cum va valorificati drepturile de autor.

Scopul inregistrarii drepturilor de autor este de a permite creatorilor sa beneficieze de eforturile lor si astfel de a incuraja viitoare creativitatii si dezvoltarea de noi materiale de care sa beneficiem noi toti.

 
 
Termene şi condiţiiAflă mai multe despre înregistrare 2017 © CRS • Copyright Romanian Services